Stövletter – Stövel eller sko?

Alla känner vi till att det finns olika skomodeller och att skomodet ändras minst lika mycket som klädmodet. Det finns pumps och loafers, sandaler och stövlar, men vad är stövletter? Själva ordet ”stövletter” får en att tänka på en stövel och det är helt korrekt; en stövlett är stövelns ”lillasyster” där ordet ”stövel” har fått en diminutiv form.

Lite historia

En stövlett i skinn, svart

Stövlett i svart skinn

Om man följer skomodet från tidernas begynnelse ser man att stövlar mestadels användes av män, till exempel ridstövlar och militärstövlar, och de var ofta utsmyckade på olika sätt medan kvinnors skodon var av enklare snitt och hölls gömda under långa kjolar. Men när kjollängderna förkortades i början av 1920-talet började även damskomodet att förändras. Plötsligt syntes det vad kvinnorna hade på fötterna och de enkla snörkängorna har sedan dess ändrats och idag blivit moderna stövletter i alla de färger och former.

Design och form

Stövlettmodellerna som är så populära idag kan ha höga stilettklackar, fantasifulla kilklackar eller låga stadiga gummiklackar. De kan ha dragkejda, spännen, knappar, eller till och med vara snörade som en gång i tiden. De kan vara gjorda av läder, tyg, gummi och plast, eller en kombination av alla dessa material. Stövletterna kan vara enkla eller dekorerade med band och päls, eller ha nitar och paljetter som det som 70-talets rockstjärnor och 80-talets discodansare hade på fötterna. De kan vara enfärgade eller mönstrade, pälsfodrade för vinterbruk eller sandalliknande med öppen tå för sommaren. En sak har de dock alla gemensamt, de har, till skillnad mot skor, skaft och dessa går endast till fotknölarna eller strax ovanför. Och på tal om skaft, det finns modeller med vida skaft och versioner med snäva, allt enligt rådande mode.

Underbart för våren

Så när går man i den här typen av låga stövlar? ”När du vill” är kanske ett enkelt svar, men faktiskt väldigt sant. Det är redan mars och du vill ha på dig något lättare än dina gamla tunga vinterstövlar men det är ännu inte varmt nog för sommarsandalerna? Ta på dig stövletter! Du vill ha dina nya snygga jeans på afterwork festen men ändå känna dig lite mer uppklädd? Även här är stövletten ett bra alternativ. De passar till snäva byxor och böljande kjolar, och de passar precis lika bra tvärtom, till vida byxben och snäva pennkjolar. Eller varför inte ta dina lågklackade stövlettstövlar när du klär dig i tunika och tajts för söndagspromenaden?

En sko för alla

Om det en gång var så att forna tiders stövelmode för det mesta var tillägnad männen så är dagens stövlettmode unisex. Den här typen av sko hittar du även i skoaffärernas herravdelningar och de finns i alla prisklasser. Du kan hitta billiga stövletter online eller när det är skorea i din lokala skobutik. Vill du ha mer exklusiva modeller så har numera alla de stora modenamnen sina alternativ. Den här fina stöveln har helt klart blivit en modedetalj att räkna med. Hitta mängder av stövlett på damskoronline.