Kjolar

Här kommer ni att få se en mängd olika kjolar i olika modeller och varianter. Kjolen är ett väldigt klassiskt plagg och har använts av människan i flera tusen år – visserligen i lite olika former och modeller, men plagget som sådan har använts även om det kanske inte alltid kallats för kjol. Från första början var det nog mest lindningar av olika slag som fyllde samma funktion som dagens kjolar. Alltså något sorts tyg som helt enkelt bara lindades runt benen och omsvepte dem. Det här tyget var förmodligen i fullängd och täckte hela benen, det här går att anta för att längre bak i tiden så var det inte direkt accepterat att visa för mycket hud. Kjolens längd har gått i vågor genom årens lopp, det här mycket beroende på hur samhället i stort har sett ut och hur öppet det har varit. Under perioder i tidhistorien som har varit öppna och fria så har kjolens längd blivit allt mindre, för att kunna gå tillbaka och bli längre igen något årtionde senare när någon annan ideologi har fått större fäste i samhället.

Minikjolar, midikjolar och maxikjolar/långkjolar

Det finns en mängd olika modeller av kjolar och de kan ha många olika namn och benämninar, en de av dem kan vara ganska logiska och lätta att förstå, mendans andra namn på kjolar kan vara mer ologiska och svårare att lista ut. För att börja med de olika längderna så brukar de delas in i tre grupper minikjolar, midikjolar och maxikjolar. Där minikjolen är den kortaste varianten och kan ibland för kortkort-kjol, den här kjolen sträcker sig inte många centimetrar ner på låret och är väldigt vågad – den visar mycket. Midikjolar är mellanvarianten och är medellånga kjolar – de här brukar sluta runtomkring knäna. Det finns lite olika längder på midikjolar – en del slutar ovanför knäna och en del träcker knäna också. Maxikjolarna eller långkjolarna är kjolar som täcker hela benen och går ända ner till fötterna. Vissa maxikjolar går ända ner till marken.

A-linjekjolar

Så här ser a-linjekjolar ut

Tydligt exempel på en A-linjekjol

En a-linjekjol är en kjol som har fått konturen som ett stort A. Det vill säga att a-linjekjolen är smal upptill midjan och sprider sig mer och mer desto längre ner på benen den går. De flesta a-linjekjolar brukar sluta runt knäna, alltså s.k. midikjolar. Det är den här längden som bäst visar kjolens kontur, den kortare minikjolen har inte längden för att kunna spridas ut till  ett A. Maxikjolarna har längden, men är för långa så att A-linjen inte riktigt syns, det finns maxikjolar i A-linjemodell men A-linjen kan vara svår att urskilja på dessa maxikjolar. Värt att notera är att det finns andra klädesplagg också som har a-linjemodeller. Det är samma sak där – plaggen har fått formen av stora A.

Pennkjol

Kjolar finns i många modeller, det här är en pennkjol

En pennkjol som sitter tight

Pennkjolar, till skillnad från a-linjekjolar, är kjolar som är rakare i sin modell och sitter tightare mot benen. De har alltså inte den utsvängda kontur som a-linjekjolarna har utan har mer fått en form från en penna. Alltså helt rak och inte det minsta utsvängd. Pennkjolarna är liksom a-linjekjolarna oftast i midilängd. Men det finns förstås även pennkjolar i maxilängder. Kjolarna sitter åtsmitande och en alltför tight pennkjol som löpter hela benens längd ut kan bli jobbig att röra sig i. En minikjol blir nästan per automatik en pennkjol för att det finns för lite tyg att göra så mycket mer av den.

Läderkjolar, jeanskjolar, denimkjolar

Sen finns det försås en mängd olika kjolar tillverkade i de flesta olika material. Alla olika modeller på kjolar brukar kunna tillverkas i olika material. En del material lämpar sig förstås bättre än andra att tillverka kjolar i. Jeans till exempel är ett relativt vanligt material att tillverka kjolar av. Slutprodukten blir så en jeanskjol. Jeanskjolar brukar för det mesta vara minikjolar eller midikjolar. Att ha en maxikjol tillverkad i jeanstyg kan bli rätt då klumpig. Då jeanstyg, eller denimtyg som det också kallas, är ett ganska tjockt tyg som väger en hel del och inte riktigt är lika formbart och mjukt som andra tyger. Visst finns det tillverkningsmetoder för att göra tunnare jeanstyg som lämpar sig för maxikjolar, och det finns förstås maxikjolar i jeanstyg – de är bara inte lika vanliga som jeanskjolar i kortare modeller. Maxikjolar är oftast sydda i tunnare och lättare material som inte blir klumpiga är om de sträcker sig hela benlängden. I en maxikjol går det år mycket mer tyg än i ett par jeans i fullängd. Det här extratyget i kjolen måste bäraren släpa med sig.